چرا اجرای مالیات بر خانه های خالی مشكل است؟

چرا اجرای مالیات بر خانه های خالی مشكل است؟ به گزارش بازسازی خانه فارس نوشت: افزایش افسارگسیخته قیمت مسكن و اجاره بها در كشور، ضرورت اعمال سیاست های تنظیمی در عرصه مسكن مانند اعمال مالیات بر خانه های خالی را بر همگان روشن ساخت.


افزایش افسارگسیخته قیمت مسكن و اجاره بها در كشور، ضرورت اعمال سیاست های تنظیمی در عرصه مسكن را بیش ازپیش بر همگان روشن ساخت. یكی از ابزارهای تنظیمی بازار مسكن، مالیات بر خانه های خالی است. دریافت مالیات از خانه های خالی یكی از ابزارهای مالیاتی جهت پیشگیری از احتكار و سوداگری در بازار مسكن می باشد كه در اغلب كشورهای توسعه یافته همچون انگلیس، فرانسه، اسپانیا و آمریكا اجرایی شده است. در كشور ما به علت عدم اتخاذ سیاست های تنظیمی، تعداد خانه های خالی افزایش شایان توجهی داشته بگونه ای كه از ۶۳۳ هزار واحد در سال ۱۳۸۵ به ۶، ۱ میلیون واحد در سال ۱۳۹۰ و ۶، ۲ میلیون واحد در سال ۱۳۹۵ افزایش یافته است. رشد سالیانه خانه های خالی در كشور در این ۱۰ سال ۱۷ درصد بوده درحالی كه رشد سالیانه تعداد واحدهای مسكونی در كشور در این ۱۰ سال ۷، ۳ درصد بوده است. استان تهران نیز با دارا بودن ۱۹ درصد كل خانه های خالی كشور (بیش از ۵۰۰ هزار واحد مسكونی) رتبه نخست كشور از این بابت را دارد. نرخ خانه های خالی در استان تهران ۶، ۱۱ است. در سال ۹۴ مجلس شورای اسلامی برای پیشگیری از احتكار مسكن، در قانون مالیات های مستقیم مالیات بر خانه های خالی را نیز به تصویب رساند. لكن به دلیلهای مختلفی در این ۴ سال اجرایی نشده است. مهم ترین چالش های عدم اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی عبارت اند از: *چالش های اجرای مالیات بر خانه های خالی شناسایی خانه های خالی مهم ترین چالش اجرای این نوع مالیات شناسایی خانه های خالی است. این چالش عمده ترین دلیل لغو این قانون در سال ۸۰ و عدم اجرای قانون مصوب سال ۱۳۹۴ در سال های اخیر بوده است.
ابهامات اجرایی چالش دوم ابهامات اجرایی می باشد. ازجمله مهم ترین این ابهامات عدم تعریف خانه خالی در قانون مالیات های مستقیم است.
عدم ضمانت اجرا چالش سوم ضمانت اجرایی دریافت مالیات بر خانه های خالی است. بگونه ای كه صاحبان خانه های خالی بموقع مالیات خودرا پرداخت نمایند *راهكارهای شناسایی و اجرای مالیات بر خانه های خالی
نحوه شناسایی خانه های خالی شناسایی خانه های خالی از مسیر شناسایی مستقیم واحدهای خالی عملاً امكان اجرایی ندارد. برای شناسایی خانه های خالی در كشور بایستی از قاعده ی معكوس استفاده نمود. به این صورت كه ابتدا باید «خانه های پُر» شناسایی شوند. خانه ای كه جزو خانه های پُر شناسایی نشود ازنظر دولت به مثابه ی خانه ی خالی تلقی شده و مشمول مالیات بر خانه های خالی است. در این صورت با اجرای سامانه ی املاك و مستغلات، مردم خود اطلاعات سكونتی خودرا درج خواهند كرد و نیازی به شناسایی دولت نیست. سازوكار اجرایی شناسایی خانه های پُر نیز به این صورت است كه از تطبیق كد پستی یكتا و كد كنتور برق یكتا (كه در هیچ جای كشور مشاع نیست) تعداد دقیق واحدهای مسكونی در كشور شناسایی می شود. بر هر كد كنتور برق، یك كد سرپرست خانوار در سرشماری ملی نفوس و مسكن باید تطبیق داده شود. منزل مسكونی كه كد سرپرست خانواری برای آن معرفی نشود به مثابه ی خانه ی خالی شناسایی می شود. وزارت راه و شهرسازی باید مكلف شود با همكاری مركز آمار ایران، سازمان ثبت احوال، وزارت نیرو و اداره پست، سامانه ی مربوطه را اجرایی نماید. تعریف خانه های خالی ازجمله چالش های اجرای مالیات بر خانه های خالی عدم تعریف دقیق خانه های خالی است. در ماده ۵۴ مكرر قانون مالیات های مستقیم سال ۹۴، خانه هایی كه به علت نداشتن شرایط اسكان (همانند خانه های فرسوده) و وجود موانع قانونی خالی نگه داشته می شوند نیز مشمول پرداخت مالیات خواهند شد. این در شرایطی است كه در قوانین پیشین، این مالیات مشمول خانه هایی می شده كه آماده برای اجاره بوده و بدون داشتن موانع قانونی بلااستفاده نگه داشته می شدند. در كشورهای پیشرو نیز این نوع مالیات به خانه هایی تعلق می گیرد كه قابلیت اسكان داشته و بدون منع قانونی رهاشده اند. ضمانت اجرایی دریافت مالیات از چالش های اجرایی دریافت مالیات بر خانه های خالی عدم پیشبینی ضمانت اجرایی برای قانون است. رقم محاسبه شده برای دریافت مالیات از خانه های خالی آن قدر ناچیز است كه خاصیت بازدارندگی خودرا ازدست داده است. ضمن آنكه در قانون نیز مشخص نكرده درصورتی كه صاحبان خانه های خالی از پرداخت مالیات سرباز زنند با چه عواقبی مواجه خواهند شد. برای بازدارندگی قانون مالیات بر خانه های خالی و پیشگیری از احتكار مسكن لازم است رقم مالیات بر خانه های خالی برای هر واحد مسكونی سالانه ۱۰ درصد قیمت معاملاتی ملك تعیین گردد كه در ۴ قسط در ابتدای هر فصل پرداخت می شود. صاحبان املاك خالی مكلف اند در ابتدای هر فصل، قسط مالیات بر خانه خالی خودرا به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند. در صورت تأخیر ۳ ماهه در پرداخت مالیات مذكور، سازمان امور مالیاتی مكلف به تذكر به مالك جهت پرداخت مالیات معوقه تا یك ماه آینده است، در غیر این صورت هرگونه نقل وانتقال ملك یا املاك موردنظر ممنوع خواهد شد. اگر مالك با تذكر دوم كه یك ماه بعد از تذكر اول داده خواهد شد نیز مالیات معوقه خودرا پرداخت نكند ممنوع الخروج شده و بانكهای عامل موظف اند از صدور دسته چك جدید برای مالك خودداری نمایند. اگر مالك با تذكر سوم كه یك ماه بعد از تذكر دوم داده خواهد شد نیز مالیات معوقه خودرا پرداخت نكند كلیه ی حساب های بانكی وی تا زمان تسویه مالیات بر خانه های خالی مسدود خواهد شد. ۲۲۶۲۳۱


منبع:

1398/07/20
19:21:30
5.0 / 5
4760
تگهای خبر: ابزار , اجاره , املاك , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۵
بازسازی آپارتمان - ریمونت - Remont.ir

بازسازی خانه - ریمونت - Remont.ir
remont.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازسازی خانه محفوظ است

بازسازی خانه

بازسازی ملک و آپارتمان