اوضاع عجیب تهرانی ها در نهضت ملی مسکن

اوضاع عجیب تهرانی ها در نهضت ملی مسکن به گزارش بازسازی خانه، همشهری نوشت: وزارت راه و شهرسازی از آغاز طرح نهضت ملی مسکن تابحال برای ساخت بیشتر از یک میلیون و ۶۶۶هزار واحد مسکونی زمین تأمین کرده و همچنان کمبود زمین یک مشکل بزرگ در این طرح است، اما در استان تهران اوضاع کاملا متفاوت می باشد و حتی ۶۰درصد بیشتر از تعداد متقاضیان حائز شرایط، زمین تأمین شده است.



آمارهای اداره کل راه و شهرسازی استان تهران حاکی از این است که در این استان معادل ۱۰.۵درصد از متقاضیان اولیه مسکن دولتی در پالایش نهایی اطلاعات تأیید شدند و ۸۹.۵درصد باقیمانده حائز دریافت مسکن دولتی نبوده اند.
طبق این آمارها، معادل ۱۶۲درصد متقاضیان واجد شرایط، تامین زمین شده و از این منظر مشکلی برای نهضت خانه سازی پایتخت متصور نیست؛ هرچند هنوز وضعیت معرفی متقاضیان به پروژه ها نامساعد است.
اوضاع عجیب متقاضیان تهرانی
آمارهای ارائه شده از خلیل محبت خواه، مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران در نشست شورای مسکن پایتخت نشان می دهد: در استان تهران ۹۸۰هزار متقاضی برای نهضت ملی مسکن ثبت نام کرده اند که بعد از پالایش نهایی، فقط شرایط ۱۰۳هزار نفر از این افراد معادل ۱۰.۵درصد احراز شده و ۸۷۷هزار نفر باقیمانده به دلایلی نظیر فرم جیم قرمز، سابقه مالکیت و... حائز دریافت مسکن دولتی تشخیص داده نشده اند.
کل تقاضای ثبت شده برای نهضت ملی مسکن ۵.۴میلیون نفر بوده که بر طبق آمارهای راه و شهرسازی تهران، ۱۸.۱درصد از کل تقاضا مربوط به پایتخت بوده و جالب تر این که ۸۹.۵درصد از کل این متقاضیان در تهران، شرایط اولیه دریافت مسکن دولتی را نداشته اند.



سؤال های بی جوابی در این مورد مطرح می شود که کشف پاسخ آنها می تواند از نظر اقتصادی و اجتماعی مهم باشد؛ این که چرا باوجود مشخص بودن شرایط اصلی مسکن دولتی، این حجم از تقاضا در تهران ثبت شده است؟ آیا این میزان متقاضی مسکن، از نظر اقتصادی خودرا نیازمند حمایت های مسکنی دولت می دانند یا بخش قابل توجهی از افراد برای بهره مندی از رانت مسکن دولتی و با امید به این که سختگیری نشود وارد میدان شده اند و احیانا همچنان امیدوار هستند با استقبال نکردن طبقات فرودست از مسکن مشارکتی، موفق به دریافت این واحدهای مسکونی شوند؟ به ویژه که اختلاف قیمت مسکن مهر با مسکن عادی در زمان تحویل واحدها، صرفه اقتصادی سرمایه گذاری در مسکن دولتی را تأیید می کند.
جواب این سؤالات هرچه باشد، وظیفه متولیان حوزه مسکن را سنگین تر می کند؛ چونکه این تقاضای انبوه یا نشانه فقر مسکن در تهران و لزوم کار جهادی برای جبران آنست یا از خطر نفوذ سوداگران در طرح مسکن دولتی حکایت دارد که باید برای آن تمهیداتی اندیشیده شود. خانه سازی تهران روی دور آهسته
طبق آمارهای ارائه شده از اداره کل راه و شهرسازی استان تهران، وضعیت تامین زمین در شهرهای استان تهران و شهرهای جدید پرند، هشتگرد، ایوانکی و شهرهای زیرمجموعه بنیاد مسکن در مقایسه با تعداد متقاضیان واجد شرایط استان تهران مساعد است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران می گوید: در مقابل تأیید شرایط ۱.۳هزار متقاضی در استان تهران، برای راه اندازی ۱۶۲هزار واحد مسکونی زمین تامین شده که معادل ۱۵۷.۳درصد تقاضای تأیید شده است. البته این فقط یک وجه از نهضت ملی در استان تهران است و در مابقی وجوه، یعنی افتتاح حساب متقاضیان در بانک، واریز آورده نقدی، معرفی افراد به پروژه ها و شروع عملیات اجرائی هنوز شرایط نامساعد است.
محبت خواه با اعلان اینکه پیامک افتتاح حساب برای متقاضیان تأیید شده از جانب بانک مسکن ارسال شده و در برخی از شهرها نیز به سرعت درحال ارسال است، می افزاید: تا حالا ۲۰هزار نفر از متقاضیان استان تهران در بانک افتتاح حساب کرده اند و بیش از ۱۲هزار نفر متقاضی به ۱۴۳پروژه تعریف شده نهضت ملی مسکن متصل شده اند.
به عبارت دیگر، از مجموع ۱۰۳هزار متقاضی تأیید شده، ۱۹.۴درصد افتتاح حساب کرده اند و ۱۱.۶درصد نیز به پروژه معرفی شده اند که باتوجه به ۴ساله بودن نهضت ملی مسکن، کمتر از مقدار هدف گذاری شده است.
عامل خطرناک در نهضت خانه سازی
یکی از مزیت های نهضت ملی مسکن این است که واحدها در این طرح بصورت مشارکتی و بر طبق هزینه واقعی در زمین رایگان (اجاره ۹۹ساله) دولتی راه اندازی می شوند. این مسئله از بروز مشکلاتی که در بعضی پروژه های مسکن مهر تجربه شد، جلوگیری می کند و عملاً شرایطی را فراهم می آورد که متقاضیان خوش حساب با هزینه ای کمتر و در زمان کوتاه تر خانه دار شوند. البته این مزیت درصورت قصور یا کوتاهی متولیان امر در شروع عملیات اجرائی پروژه ها می تواند کاملاً به زیان متقاضیان تمام شود و هزینه نهایی آنها در این مسکن مشارکتی را به شدت افزایش دهد؛ چونکه ذات اقتصاد ایران تورمی است و با این وضعیت تطبیق پیدا کرده به شکلی که در طول ۴دهه اخیر به طور متوسط تورم سالانه نزدیک به ۲۰درصد بوده است.
در این شرایط، طرحی که بر طبق قیمت واقعی اجرا می شود با هرگونه تأخیر باید آماده تخلیه تورم باشد و این یعنی متقاضی باید آورده بسیار بالاتری نسبت به برآورد اولیه تزریق کند. این اتفاق، همین حالا نیز در پروژه های اقدام ملی مسکن که در سال ۱۳۹۸و با نرخ ۲.۳تا ۲.۷میلیون تومان برای هر مترمربع شروع و درنهایت در نهضت ملی مسکن ادغام شد، رخ داده و متقاضیان این واحدها باید ضمن پذیرش بازپرداخت تسهیلات بانکی کلان تر، آورده نقدی بیشتری را نیز به حساب واریز نمایند.
در پروژه ۴۹۶واحدی اقدام ملی مسکن در شهر جدید پرند که برای فرهنگیان راه اندازی شده، متقاضیان تا حالا ۲۳۰میلیون تومان آورده نقدی خودرا واریز کرده اند و بگفته مجری طرح، آورده آنها برای یک واحد ۱۰۰متری، با احتساب هزینه آسانسور و پکیج به ۳۵۰میلیون تومان خواهد رسید.
این در حالی است که بانک مسکن نیز ۴۵۰میلیون تومان تسهیلات به این واحدها اختصاص می دهد و عملاً هزینه تمام شده هر مترمربع زیربنا در این واحدها به ۸میلیون تومان می رسد.

بیشتر بخوانید: روایت تلخ نماینده مجلس از زندگی خانواده ای با ۵ فرزند در یک اتاق / سال قبل کمتر از ۵۰ درصد متقاضیان توانستند وام ودیعه بگیرند

پیش بینی یک اقتصاددان از افزایش غیرواقعی مسکن در بازار/ خوش چهره: دولت قیمت مسکن را باید فریز می کرد


۲۱۷ ۲۵۶



1401/06/24
09:43:59
5.0 / 5
267
تگهای خبر: اجاره , بازار , بانك , بنیاد مسكن
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
بازسازی آپارتمان - ریمونت - Remont.ir

بازسازی خانه - ریمونت - Remont.ir
remont.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازسازی خانه محفوظ است

بازسازی خانه

بازسازی ملک و آپارتمان