راهكار پراید برای معوقات بانكی
بازسازی خانه: احمد حاتمی یزد؛
سیستم بانكی ما امروز با چالش ها و موانع متعددی دست به گریبان است، برخی معتقدند كه بانكها نقدینگی لازم را در اختیار بخش خصوصی قرار نمی دهند. این درحالی است كه نه تنها، تابحال مقادیر بسیار بالایی از منابع بانكی دراختیار بخش خصوصی قرار گرفته، بلكه بانكها به قدری تسهیلات پرداخت كرده اند كه دیگر نقدینگی دراختیار ندارند تا بتوانند آن را دراختیار بخش خصوصی قرار دهند چنانكه حتی اغلب بانكها از حد مجاز خود برای عرضه تسهیلات دهی هم تجاوز كرده اند.
مطابق قانون، بانكها از محل سپرده هایی كه دریافت می كنند باید بخشی را برای سپرده قانونی و بخشی دیگر را برای امور روزانه خود درنظر بگیرند و تنها می توانند ۸۰درصد منابع را به صورت تسهیلات به فعالان اقتصادی عرضه كنند، درحالی كه اغلب بانكها امروز حتی از این حد هم تجاوز كرده اند. با عنایت به این شرایط، گفته هایی در خصوص اینكه بانكها نقدینگی خویش را دراختیار بخش خصوصی قرار نمی دهند، نمی تواند صحیح باشد چون كه سیستم بانكی نقدینگی قابل توجهی را دراختیار بخش خصوصی قرار داده و دیگر منابعی ندارد كه دراختیار این بخش قرار دهند.
مساله امروز بانكها مطالبات معوق بانكی است. مشكلی كه سیستم بانكی را با چالشی بزرگ رو به رو كرده است. اما چرا تعویق بازپرداخت این مطالبات امروزه دراین سیستم مشهود است و روزبه روز افزایش می یابد؟ بخشی از مطالبات بانكها ظاهرا و بخشی دیگر باطنا معوق شده اند، به اینصورت كه بخش آشكار، در سررسید بانكها به ثبت رسیده و بخش پنهان در دفاتر بانكی ثبت نشده است. این به آن دلیل است كه گاهی بدهكاران بزرگ برای دریافت وام جدید به سیستم بانكی رجوع می كنند و از این طریق وام قبلی را تسویه می كنند بی آنكه قسطی پرداخت كرده باشند.
همین مسئله امروز به یكی از معضلات بزرگ سیستم بانكی تبدیل گشته است. تنها راه حل برای رفع این مسئله، راه حلی قضایی مبتنی بر نظارت دقیق است چراكه تجربه نشان داده است، تا قوه قضاییه به این مبحث ورود نكند، این مسائل استمرار خواهد داشت. درهمه جای دنیا، برای مطالبات معوق بانكی راه حل هایی وجود دارد، اما این راه ها در ایران مرسوم نیست.
درواقع راه حل سیستم بانكی دراین كشورها به این صورت است كه اگر مدیران و سهامداران شركتی نتوانند به اداره امور شركت بپردازند، سلب صلاحیت می شوند و مدیران دیگری جایگزین آنها می شوند. البته این انتخاب هم مشروط خواهد بود به اینكه مدیران و سهامداران جدید در مدت زمانی دوساله بتوانند ساختار مالی را اصلاح و با اتمام این مدت هم از مدیریت شركت موردنظر كناره گیری كنند. علاوه براین انتخاب مدیر باید به تایید بانكها و قوه قضاییه رسیده باشد.
به عنوان مثال، شركت «كیاموتورز» كه سازنده اتومبیل پراید است و یك امپراطوری عظیم صنعتی را اداره می كند، سالها پیش ورشكسته شد، اما تولید پراید دراین شركت متوقف نشد، بلكه با تغییر مدیر و سهامداران شركت، ادامه یافت. اما این روش متاسفانه در ایران اجرا نمی گردد. زمانی كه شركتی در ایران ورشكسته می شود، تولید هم متعاقب آن متوقف می شود، درحالی كه تولید نباید متوقف شود بلكه باید مدیران آن شركتها سلب اختیار و افراد دیگری كه توانایی هدایت شركت را دارند، جایگزین آنها شوند.
3535
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب