وقتی ناصرالدین شاه گذرش به یافت آباد افتاد

وقتی ناصرالدین شاه گذرش به یافت آباد افتاد به گزارش بازسازی خانه، همشهری آنلاین نوشت: هرکدام از محله های منطقه ۱۸ سرگذشت و تاریخچه ای دارند که نشان داده است گذشت زمان و اتفاقات مختلف باعث شکل گیری هویت محلی امروز آنها شده است؛ محله یافت آباد هم از این قاعده مستثنا نیست.



حالا هر محله برای خود، هویت خاص و شاخصی دارد که از قدمت، خاطرات و مهاجرت اقوام متعدد از گوشه و کنار کشور به محله های منطقه 18 و نحوه زندگی آنها را روایت می کند. ما هم می خواهیم پلی بزنیم به سالهای دور و هویت تاریخی و امکانات و کمبودهای امروز محله های منطقه مان را بررسی نماییم. این هفته به سراغ قدیمی ترین محله منطقه، یعنی یافت آباد رفته ایم و کتاب زندگی این محله را باز کرده ایم تا داستان تاریخی آنرا با هم مرور نماییم. برای اولین بار یافت آباد همزمان با به حکومت رسیدن آقا محمدخان قاجار و پایتخت شدن تهران مورد توجه قرار گرفت و بعد از فتح شیراز به دست او، خانواده سلطنتی زند، شامل زندیه، زهره وند و کلهر از شیراز به یافت آباد کنونی در تهران منتقل شدند تا تحت مراقبت قرار گیرند. وقتی ناصرالدین شاه گذرش به اینجا افتاد
آنها در قلعه ای قدیمی زندانی بودند که در سالهای بعد، در اطراف همان محل ساکن شدند. نام یافت آباد را برای اولین بار این خانواده به این مکان نسبت دادند، اما برخی دیگر از شهروندان محله معتقدند که در یکی از سفرهای ناصرالدین شاه به عتبات شهرری، شاه قاجار به سبب تشنگی افرادی را برای پیدا کردن آب به اطراف می فرستد و بعد از مدت طولانی یکی از قراولان با هیجان و شتاب زیادی در حالیکه فریاد می زد: «یافتم»، «آب یافتم»، نزد شاه آمد و بنا بر این نام این محل را یافت آباد نامیدند. قدیمی های یافت آبادشمالی، محل اسکان ابتدایی طوایف زندیه را محدوده ای می دانند که امروزه به نوروزآباد مشهور است. ظاهرا آنها به مرور زمان به مکانی که به فخرآباد معروف بوده رفته اند و سرانجام مکان فعلی را برای سکونت خود برگزیده اند.




اینجا ۱۴ سهمیه آب از رودخانه کرج داشت
بعداز فوت محمد شاه و پناهنده شدن حاجی میرزاآقاسی به شاه عبدالعظیم(ع)، ناصرالدین شاه قاجار این زمین ها را تصاحب و نام آنرا یافت آباد نامگذاری کرد و مالکیت روستا را به داماد خود (خاندان فرمانفرمانیان) واگذارکرد که او هم آنرا میان ورثه خود تقسیم کرده است. از اسامی دیگر این روستا میتوان به «چهارده بنه» اشاره نمود. به این علت این نام را برای این محله برگزیده بودند که در آن زمان ۱۴ سهمیه آب رودخانه کرج در اختیار ۱۴ خانوار از اهالی روستا بوده است. در واقع این ۱۴ خانوار فقط سهمیه آب داشتند و کشاورزی و یا رعیتی که احتیاج به آب کشاورزی داشت باید آنرا از یکی از این ۱۴ خانوار تهیه می کرد. تعداد ۴ شبانه روز آب، سهمیه قلعه بالا و ۴ شبانه روز دیگر سهمیه قلعه پایین بود و این سیکل به صورت کامل از جانب ساکنان ۲ قلعه رعایت می شد، ازاین رو میتوان به «چهارده بنه» بعنوان نام دیگر از این محله اشاره نمود.
در آن زمان، فعالیت عمده مردم روستا کشاورزی و باغداری بود و از باغ ها خود محصولاتی مانند توت، سیب و سایر محصولات باغی برداشت می کردند و برای فروش به تهران می بردند. محصولات زارعی همچون گندم و جو و یونجه را هم برای مصرف خود و حیوانات می کاشتند. مهم ترین منبع آب کشاورزی محله مان آبی بود که با نهری از رودخانه کرج به این روستا می آمد اما بعد از ساختن سد امیرکبیر روی رودخانه کرج حق آب کشاورزی روستای یافت آباد قطع و چاه ها، تبدیل به تنها منبع تأمین کننده آب کشاورزی شدند ولی به مرور زمان و به سبب بالا رفتن هزینه ها، کشاورزی این روستا رو به نابودی رفت و مردمی که تأمین کننده مایحتاج تهران بودند خود تبدیل به مصرف کننده شدند. در سال ۱۳۸۷ یافت آباد به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شد. حالا هنوز بقایای فعالیت کشاورزی در اراضی و زمینهای محله یافت آباد بخصوص در اراضی غرب و جنوب این محله به چشم می خورد.
اطلاعات فوری و مختصر در رابطه با یافت آباد امروز
حالا بیشتر از ۲۵۸ هزار زن و مرد در یافت آباد شمالی ساکن هستند، اما بر مبنای سرشماری سال ۱۳۳۵ یافت آباد دارای ۱۹۲۲ نفر جمعیت بوده که از این میان تعداد ۹۹۷ نفر مرد و ۹۲۵ نفر زن بوده اند. رشد جمعیت در یافت آباد با گذشت سالهای دهه ۴۰ روند پرشتاب تری به خود گرفت. به اعتقاد معتمدان محله، این روستا درقدیم یکی از پایگاه های جذب جمعیت مهاجر شده بود و جمعیت آن در سال ۱۳۴۵ به تعداد ۴۱۱۵ نفر و ۸۸۲ خانوار رسید، که نسبت به ۱۰ سال پیش از آن یعنی سال ۱۳۳۵ رشد ۱۰۰ درصد را نشان داده است.
طبق اطلاعات جمع آوری شده توسط کارشناسان اجتماعی شهرداری منطقه۱۸ در محله یافت آباد، معضل اعتیاد و خرید و فروش موادمخدر، همینطور سرقت و بیکاری جوانان از شایع ترین صدمه های اجتماعی در این محله محسوب می شود. به همین دلیل، مدیریت شهری در این محله می خواهد با برگزاری نشست های هم اندیشی و سلامت به صورت ماهانه و با حضور نهادها وارگان ها و سازمان های مختلف همچون شهرداری، اداره سلامت و نیروی انتظامی، راهکارهای اصولی واساسی برای رفع این معضلات را بررسی نمایند و شهروندان هم می توانند پیشنهاداهای خویش را در این رابطه عرضه کنند.

بیشتر بخوانید: خریداران ملک بخوانند/ این خانه ها را زیر یک میلیارد و نیم بخرید + جدول 217 256



منبع:

1401/07/06
12:26:19
5.0 / 5
240
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
بازسازی آپارتمان - ریمونت - Remont.ir

بازسازی خانه - ریمونت - Remont.ir
remont.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازسازی خانه محفوظ است

بازسازی خانه

بازسازی ملک و آپارتمان